Σχετικά με τους 5 εκζητούμενους φοιτητές

Στο πλαίσιο της διαδήλωσης για την 1η Μάη, έγινε ένα πανευρωπαϊκό κάλεσμα από αγωνιστές στο Μιλάνο ενάντια στην διεθνή έκθεση Expo. Αυτή η έκθεση φορώντας ένα ανθρωπιστικό προσωπείο είχε ως θεματική της την τεχνολογία που θα συμβάλει στην υγιή, ασφαλή και επαρκή τροφή για όλους με σεβασμό στο πλανήτη. Όμως, οι ίδιοι οι διοργανωτές – χορηγοί της έκθεσης (κράτη, ΜΚΟ και εταιρίες όπως Coca Cola, Nestle, Pioneer, Mc Donald’s) είναι η αιτία της έλλειψης ισότιμης πρόσβασης στην τροφή και το νερό και της επιβάρυνσης του πλανήτη. Είναι στην ουσία ένα πολυέξοδο πανηγύρι για να εκθειαστούν και να διαφημιστούν τα προϊόντα της βιομηχανίας και του καπιταλισμού και να κανονιστούν διαφόρων ειδών εμπορικές συμφωνίες, την ίδια στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα λιτότητας και ζητάει από τους φτωχούς να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι! Η πορεία λοιπόν στηρίχθηκε από εργάτες, ανέργους, φοιτητές, αντισπισιστές, queer ακτιβιστές και γενικότερα από το σύνολο των πολιτικών κινημάτων και εργατικών φορέων και όπως ήταν φυσικό στάθηκε δυναμικά ενάντια σε αυτή τη φιέστα.

Βρισκόμενοι στην Ιταλία, οι 5 πολιτικά ενεργοί φοιτητές ήταν φυσικό να συμμετέχουν στη διαδήλωση που εναντιωνόταν στα σχέδια των από πάνω. Την επομένη της διαδήλωσης, στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών, προσάγονται από μία καφετέρια στην οποία κάθονταν με αφορμή την έξοδό τους νωρίτερα από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Στη συνέχεια, αναγκάζονται σε βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού (DNA), χωρίς παρουσία διερμηνέα. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφήνονται ελεύθεροι χωρίς να τους προσάπτεται καμία κατηγορία.

6 μήνες μετά, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τα σκάνδαλα και τις δικαστικές έρευνες για τις συναλλαγές με τη μαφία σχετικά με την έκθεση Expo 2015, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου προχωρούν στη δίωξη 10 διαδηλωτών από Ιταλία και Ελλάδα σχετικά με την πορεία ΝΟ EXPO. Έτσι λοιπόν, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη – ημέρα γενικής απεργίας- οι 5 φοιτητές από την Αγία Παρασκευή Αθηνών, με λευκά ποινικά μητρώα, συλλαμβάνονται, αντιμετωπίζοντας ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης – διαδικασία που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας όπως σωματεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών. Πρώτη φορά χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους. Είναι σαφές ότι η μόνη κατηγορία που βαραίνει τους 5 φοιτητές, είναι το ότι ένωσαν τη φωνή τους με χιλιάδες άλλους στο Μιλάνο, το ότι αποφάσισαν να αντισταθούν στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν οι δυνατοί αυτού του κόσμου. Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και των κινηματικών διαδικασιών αποτελεί γνωστή τακτική του κράτους για να τιμωρήσει όσους αντιστέκονται και για να σπείρει το φόβο στους εκμεταλλευόμενους ώστε να πάψουν να αγωνίζονται. Όσο εντείνεται η καταπίεση και αυξάνονται οι αντιστάσεις από μεριάς των καταπιεσμένων τόσο αναδιαρθρώνεται το ίδιο το κράτος και αναβαθμίζει το οπλοστάσιό του σε βάρος μας. Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς τους!

Στη διεθνοποίηση της καταστολής απαντάμε με αλληλεγγύη

 Καμία έκδοση- καμία δίωξη των 5 φοιτητών στις Ιταλικές αρχές

 Καμία δίωξη στους συλληφθέντες της πορεία της 1ης Μάη στο Μιλάνο

 

Καφενείο με κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων (Ν.Φωκά 82), Πέμπτη 26/11 από τις 17.00

 Συγκέντρωση- πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο 28/11 στο Δημαρχείο στις 12.00, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης

Αυτόνομα Σχήματα Πανεπιστημίου, Ρέθυμνο

logo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *