ΠΟΙΕΣ/-ΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Τα αυτόνομα σχήματα του πανεπιστημίου Ρεθύμνου αποτελούν μια πολιτική συλλογικότητα που συστάθηκε από φοιτήτριες/-ές που θεωρούν ότι στο πλαίσιο του ταξικού και κοινωνικού αγώνα, η οργάνωση και η συλλογικοποίηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Θεωρώντας σημαντική την οργάνωση με οριζόντιους και ισότιμους όρους και την παρέμβαση στους χώρους που ο καθένας/καθεμία μένει και κινείται (πλατείες, γειτονιές, γήπεδα, χώροι εργασίας, πανεπιστήμιο), στεκόμαστε αντίθετες/οι στη λογική της ανάθεσης της πολιτικής δράσης σε μια κινηματική “πρωτοπορία”. Δεν είμαστε και δε φιλοδοξούμε να γίνουμε  μια ακόμη παράταξη που να ετεροκαθορίζεται από πολιτικές τάσεις που επιδρούν σε αυτή από τα πάνω, αλλά μια αυτόνομη προσπάθεια που εκπορεύεται από τη συνεχή ιδεολογική ζύμωση και σύμπνοια των ατόμων που την απαρτίζουν.

Αναγνωρίζοντας τους εαυτούς μας στην θέση των εκμεταλλευόμενων, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο συντεχνιακά αιτήματα των φοιτητών, αλλά συνδέουμε τους αγώνες μας και στηρίζουμε δράσεις αλληλεγγύης που αφορούν εργατικούς αγώνες, μετανάστες/-τριες, πολιτικούς/-ές κρατούμενους/-ες, καταλήψεις, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οικολογικούς αγώνες εντός των συνόρων και με ανάλογους αγώνες που κάνουν τα ταξικά αδέρφια μας εκτός των συνόρων. Και αυτό γιατί ο εχθρός είναι κοινός, είναι τα κράτη, οι φασίστες, τα αφεντικά και το κεφάλαιο.

Πανεπιστήμιο

Όσον αφορά το πεδίο του πανεπιστημίου, πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι η γνώση η οποία παράγεται και προωθείται, η ‘‘επιστημονική γνώση’’, δεν είναι ανεξάρτητη από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του κράτους , όπως ορισμένοι επιλέγουν να την παρουσιάζουν. Ο ρόλος του πανεπιστημίου, λοιπόν, δεν είναι άλλος από το να αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία και τη γνώση που είναι απαραίτητη ώστε να συντηρείται το κεφάλαιο και να διασφαλίζεται η θέση και η ισχύς του  κράτους. Οι σχέσεις εκμετάλλευσης που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο, η συνθήκη του ανταγωνισμού και της εντατικοποίησης των σπουδών  που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο, διαμορφώνουν τους υπάκουους εργαζόμενους του αύριο και συντηρούν τις σχέσεις εκμετάλλευσης πάνω στις οποίες δομείται ο καπιταλισμός.

Το σύστημα αυτό προτάσσει ένα είδος δημοκρατίας που χαρακτηρίζεται αστική γιατί εκτός των άλλων υπερασπίζεται τα κυρίαρχα συμφέροντα μέσω εκλεγμένων αντιπροσώπων. Εμείς στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτή, προτάσσοντας την άμεση δημοκρατία και όντας απέναντι σε κάθε ιεραρχία προεδρείου, εκλεγμένων εκπροσώπων και γραφειοκρατικών διαδικασιών υπερασπιζόμαστε τη συλλογική οργάνωση και συλλογική διεκδίκηση στο δρόμο.

Μόνο όταν η λειτουργία του πανεπιστημίου σαμποτάρεται από απεργίες, συνελεύσεις, καταλήψεις μπορούν να αμφισβητούνται οι λειτουργίες του και οι καπιταλιστικές σχέσεις που αναπαράγονται, μετατρέποντάς το σε χώρο διακίνησης ιδεών και χώρο πολιτικών ζυμώσεων.

Γιατί αυτόνομο:

Συνδιαμορφώνουμε τις απόψεις μας και παράγουμε την πολιτική μας αντίληψη έχοντας ως κοινές αφετηρίες τη σύγκρουση με το κεφάλαιο, το κράτος, τα αντιφασιστικά, αντισεξιστικά, αντιιεραρχικά προτάγματα.  Ο λόγος μας συνδιαμορφώνεται μέσω συνελεύσεων από τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτά, χωρίς γραμμή από τα πάνω και στόχος μας είναι σύμφωνα με τις πολιτικές απόψεις/ τοποθετήσεις του καθενός να οδηγηθούμε σε συνθετικές αποφάσεις.

Γιατί σχήμα;

Προσδιοριζόμαστε ως σχήμα γιατί δομούμε την δικιά μας οργάνωση (αυτό-οργάνωση) από τα κάτω, αντιεραρχικά, ισότιμα, αμμεσοδημοκρατικά, χωρίς ο λόγος κάποιου να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Συγκρουόμαστε με τον ανταγωνισμό, τον ατομικισμό, τους ρατσιστικούς, σεξιστικούς διαχωρισμούς, και την ιεραρχία.  Μέσα από τη ζύμωση, που προκύπτει από διαδικασίες διαλόγου και αντιπαραθέσεων, και έχοντας ως παρακαταθήκη τις προϋπάρχουσες κινηματικές διαδικασίες, οργανώνουμε τις ζωές μας και τη δράση μας.

 Αυτόνομα Σχήματα πανεπιστημίου, Ρέθυμνο

logo