Ανακοίνωση Μεσογειακής Αναρχικής Συνάντησης

Από τις 9 έως τις 18 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η Μεσογειακή Αναρχική Συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων συντρόφων και συντροφισσών.

Στο δεκαήμερο αυτό, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενώ κορύφωση του αποτέλεσε η τριήμερη συνάντηση στην πόλη των Χανίων.
Η Μεσογειακή Αναρχική Συνάντηση διοργανώθηκε από την αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης «Τρεις Γέφυρες», η οποία απαρτίζεται από τοπικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες σε επτά πόλεις της ελληνικής επικράτειας, με την υποστήριξη της Διεθνούς των Αναρχικών Ομοσπονδιών (IFA-IAF). Η οικονομική υποστήριξη της συνάντησης αυτής έγινε με τη συνεισφορά των ομάδων/ομοσπονδιών/συλλογικοτήτων που συμμετείχαν.

Στην Αθήνα (9-11/10), πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων-συζητήσεων πάνω σε θέματα, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα και η θέση του επαναστατικού κινήματος, το περιεχόμενο της δράσης και οι μορφές οργάνωσης των αναρχικών σήμερα στις χώρες της Μεσογείου καθώς και η επικαιρότητα των αναρχικών ιδεών. Επίσης, στο πλαίσιο του τριημέρου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή παρέμβαση στην περιοχή του Θησείου ενάντια στις μηχανές του πολέμου, τον εθνικισμό και τον φασισμό, αλλά και συναυλία αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές σε συνεργασία με το Ταμείο Αλληλεγγύης Φυλακισμένων και Διωκόμενων Αγωνιστών.

Στη Θεσσαλονίκη (11-14/10), πραγματοποιήθηκε τετραήμερη Βαλκανική Αναρχική Συνάντηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων συντρόφων και συντροφισσών από τις χώρες των Βαλκανίων. Στo πλαίσιo της συνάντησης αυτής, δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχτούν ζητήματα, όπως ο αντιφασισμός, o αντιμιλιταρισμός, ο αντιεθνικισμός, καθώς επίσης οι κοινωνικές αντιστάσεις και δομές αυτοοργάνωσης σε διάφορες βαλκανικές χώρες όπως στη Σλοβενία, τη Ρουμανία, τη Σερβία ενώ ξεχωριστή θέση είχε το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη βαλκανική χερσόνησο.

Στην Πάτρα (14/10), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τον αγώνα Νο Τav στη βορειοανατολική Ιταλία και τον αγώνα των κατοίκων στη βορειοανατολική Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χαλκού και χρυσού.

Στο Ηράκλειο (14/10), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τις ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες), την ενέργεια και τη γεωπολιτική,
ενώ στο Ρέθυμνο (15/10) έγινε εκδήλωση σχετικά με το κίνημα, την οργάνωση και την αντίσταση στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επίσης, παρουσία της καμπάνιας των Τριών Γεφυρών υπήρξε σε πορείες που έγιναν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στοΡέθυμνο, ως άμεση αντανακλαστική κίνηση στις δολοφονίες αγωνιστών στην Τουρκία.

Στα Χανιά (16-18/10), πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές ανοιχτές εκδηλώσεις:

  • η πρώτη εκδήλωση αφορούσε τον αγώνα για το δημοκρατικό συνομοσπονδισμό στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας και της νοτιοανατολικής Τουρκίας [Link]
  • ενώ η δεύτερη πραγματεύθηκε την εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας και τη θέση του σύγχρονου διεθνιστικού κινήματος σχετικά με τις εκεί εξελίξεις. [Link]

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διεθνιστικής αλληλεγγύης στους δρόμους των Χανίων. Στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 300 άνθρωποι από 17 χώρες.

  • Συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε, να αλλάξουμε εμπειρίες, αγωνίες, γνώμες.
  • Συναντηθήκαμε για να γεφυρώσουμε τις αντιστάσεις, για να συνδέσουμε τους αγώνες μας, για να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά τους λαούς μας.
  • Συναντηθήκαμε για να διαδηλώσουμε πως απέναντι στη βαρβαρότητα που επιβάλλουν τα κράτη, ο καπιταλισμός, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, αντιπαραθέτουμε έναν κόσμο διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας.
  • Συναντηθήκαμε για να δηλώσουμε ανοιχτά πως απέναντι στον κατακερματισμό της γης και της θάλασσας που επιβάλλουν τα εθνικά κράτη και οι ηγεμονικές υπερδυνάμεις, θέτουμε ως δική μας πρόταση την οργάνωση και σύνδεση των κοινωνιών.
  • Συναντηθήκαμε για να φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά την αξιοπρέπεια, την κοινωνική απελευθέρωση, την αναρχία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι από την Πορτογαλία μέχρι και την Τουρκία, αλλά και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ισλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Ας είναι αυτή η συνάντηση μια γέφυρα επικοινωνίας που συνεχώς θα διευρύνεται βρίσκοντας άλλη μια στερεή βάση στην αφρικανική ακτή της Μεσογείου.

Στην τριήμερη κορύφωση της Μεσογειακής Αναρχικής Συνάντησης, στην κρητική πόλη των Χανίων, σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι της ανατολικής
Μεσογείου, ανοίξαμε νέους δρόμους συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μέλη ομάδων, περιφερειακών ομοσπονδιών, ομοσπονδιών επικρατειακής εμβέλειας, ελευθεριακών συνδικάτων, άλλων μορφών συλλογικοτήτων, διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης για την έμπρακτη προώθηση της αναρχικής διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει:

  1. Την άμεση συνεργασία και την αλληλεγγύη σε αγώνες και αντιστάσεις που συντελούνται σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της  ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου
  2. Την πρόταση για τη διοργάνωση μίας νέας συνάντησης, το πρώτο τριήμερο του Απριλίου του 2016, με σκοπό τη συγκρότηση ενός βαλκανικού αναρχικού μετώπου αγώνα από ομοσπονδίες, ομάδες και συλλογικότητες του βαλκανικού χώρου, χρησιμοποιώντας ως παρακαταθήκη την πολύτιμη οργανωτική εμπειρία της καμπάνιας των «Τριών Γεφυρών», η οποία και ολοκληρώθηκε με το πέρας της Μεσογειακής Αναρχικής Συνάντησης.
  3. Τη δήλωση ενδιαφέροντος, έως την επόμενη συνάντηση, από ομοσπονδίες, ομάδες και συλλογικότητες των χωρών των Μεσογείου, ενός ανάλογου μεσογειακού μετώπου αγώνα
  4. Την πρόσκληση προς τους συντρόφους και συντρόφισσες της βόρειας Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής για τη διερεύνηση ανάλογων συναντήσεων εκεί.

Είναι επίσης σημαντικό να καταγγείλουμε τις προσπάθειες παρενόχλησης και παρεμπόδισης της ομαλής διοργάνωσης της Μεσογειακής Αναρχικής Συνάντησης. Αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά:

  •  Μέλος της αναρχικής καμπάνιας των «Τριών Γεφυρών» δέχτηκε εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο, σωματικό αλλά και στο προσωπικό του αυτοκίνητο, από άνδρες της αστυνομίας, σε δρόμο του κέντρου της Αθήνας λίγες μόλις ώρες πριν ολοκλήρωση των αθηναϊκού τριημέρου εκδηλώσεων (11/10).
  •  Άνθρωποι που παρακολούθησαν την τελευταία εκδήλωση του αθηναϊκού τριημέρου εκδηλώσεων υπέστησαν εξακρίβωση στοιχείων λίγα μόλις μέτρα από τον τόπο πραγματοποίησής τους.
  • Σύντροφοι/ισσες και συναγωνιστές/στριες που κατέφθασαν με την ίδια πτήση στα Χανιά δέχτηκαν εξονυχιστικό αστυνομικό έλεγχο, σωματικό και στις αποσκευές τους, στον αερολιμένα Χανίων. Μάλιστα, με πρόσχημα την ανεύρεση δύο άδειων καλύκων στις αποσκευές, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη μίας δικηγόρου από την Τουρκία, ενώ οι εισαγγελικές στην άσκηση εις βάρος της ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος με βάση το νόμο περί όπλων καθαρά με προσχηματικό τρόπο.

Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως το ελληνικό κράτος, όπως πριν αλλά όπως και τώρα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν αλλάζει στρατηγική στα σημαίνοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακολουθώντας έτσι κατά γράμμα την πολιτική των προκατόχων τους, αλλά και ξεδιπλώνει κατασταλτικά σχέδια και μεθοδεύσεις σε οποιαδήποτε ανοιχτή κινηματική προσπάθεια επιχειρεί να φέρει τους ανθρώπους που αγωνίζονται και τους γειτονικούς λαούς πιο κοντά.

Η Μεσογειακή Αναρχική Συνάντηση δεν αποτελεί παρά ένα ακόμα βήμα στην καθημερινή δράση και παρουσία των αναρχικών στους τόπους που ζούνε και εργάζονται, προσπαθώντας να διαμορφώσουν, μαζί με κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται και επιχειρεί να οικοδομήσει μορφές οργάνωσης από τα κάτω, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Επιστρέφοντας ο καθένας/ η καθεμία στον τόπο του, αισθανόμαστε ακόμα πιο δυνατοί και βέβαιοι ότι η ζωή έχει αξία όταν αγωνίζεσαι για αυτήν.

Όπλο μας η αλληλεγγύη των από τα κάτω
Χανιά, 18 Οκτώβρη 2015

http://3gefires.org/el/anakoinosi-mesogeiakis-anarhikis-synantisis

med_anarchist_meeting_athens_gr balkan_anarchist_meeting_thess_gr mediterranean_anarchist_meeting_crete_gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *